sunnuntai 18. elokuuta 2013

"Jos et usko koiraasi ja itseesi, voit jäädä kotiin" - Juha Kares -

"Ensivaikutelma annetaan vain kerran, joten mene kehään itsevarmana, tietäen, että juuri sinun koirasi on paras!" - Näin toteaa sympaattinen ja innostava ulkomuototuomari Juha Kares.


Takana on antoisa näyttelykoulutus Juha ja Sari Kareksen opissa. Päivä sisälsi kaksi luentoa; luennon koiranäyttelyistä ja mitä niissä arvostellaan sekä luennon koiran luonteen huomioimisesta, motivoinnista ja liikkeiden merkityksestä, omasta asenteesta ja pukeutumisesta. Ohjelmaan kuului myös käytännönharjoituksia, joissa käytiin läpi koiran asettelua, vapaata seisotusta ja liikeharjoituksia.

Olen pitkään ihaillut Juha Karesta, hänen arvojaan, kasvattajatyötään, työtä erityisopettajana ja hänen tapaansa tuomaroida koiria. Odotukseni olivatkin siis hyvin korkealla koulutuksen suhteen ja täytyy sanoa, että Juha ylitti odotukseni kirkkaasti! Hän on kerrassaan valloittava persoona, joka tyynellä mutta innostavalla olemuksellaan saa jokaisen hyvälle tuulelle. Itsekin koulumaailmassa työskentelevänä pistin merkille monia asioita, jotka kielivät hänen ammatistaan erityisopettajana. Onkin siis selvää, että jo pelkästään ammattinsa vuoksi Juha on ilmiömäinen opettaja!

Mukaan tarttui kasapäin hyviä vinkkejä kehään ja etenkin liikeharjoitukset olivat meille omiaan Iitan hieman laiskan liikkuvuuden vuoksi. Käytännönharjoitusten lisäksi luennoilta lähti mukaan myös aimoannos tärkeää tietoa niin näyttelyistä, niiden historiasta, koiran koulutuksesta, oikean pennun valinnasta kuin kasvatustyöstäkin.

Liikkeet kruunaavat kokonaisuuden
Koiran liikkuessa toivotulla tavalla sen etu- ja takajalat
 muodostavat saman kokoisen kolmion.
Kehässä tulee olla kivaa! Muutamat pomput ja loikat sallitaan, älä siis vaadi
 nuorelta koiralta liikaa.

Juha Kares ohjeistaa, kuinka asetella koira oikein


Näyttelyissä päätähti on koira, pysy itse siis taka-alalla

Koiraan on hyvä ottaa etäisyyttä ja antaa koiran kohdata tuomari yksin, tämä vahvistaa
 koiran itseluottamusta. Mitä lähempänä koiraa olet, sen enemmän se turvautuu
sinuun, eikä halua selvitä tilanteesta omin avuin.
Koiran kaulaa korostettaessa lasketaan sen päätä hieman
 alemmas, näin kaulan linja tulee paremmin esille
Toisinaan tuomari pyytää handleria näyttämään koiran hampaat itse,
 pysyttele tällöin sivussa, äläkä asetu koiran eteen, jotta et peitä koiraa
Koira tulee asetella niin, että se on mahdollisimman kaunis rotunsa edustaja. Taitava handleri osaa asetella koiran niin, että sen huonot puolet häipyvät ja parhaat puolet tulevat esiin.
Koiran tulisi esiintyä iloisesti ja hyvällä asenteella
Koiran tulee antaa tuomarin käsitellä itseään
Valitse näyttelyihin mahdollisimman huomaamaton hihna
Kehässä pitää osata rentoutua :)
Myös kehän laidalla on hyvä osata ottaa lungisti!;)

Sari Kareksen johdolla harjoittelimme vapaata seisottamista. Tämä onkin itselleni oudompi osa-alue. Sarilta löytyi kelpoja vinkkejä, joita on helppo soveltaa rotuihin, jotka toivotaan näytettävän vapaasti.
Tässä vielä "muistilapuilla" muutama Juha Kareksen antama ohje!;)

Nyt on hirveä hinku päästä kehään testaamaan Kareksen oppeja ja tietysti jakamaan opittu kurssilaisten kanssa! Iso Kiitos Noormakun Koiraharrastajille tästä upeasta mahdollisuudesta päästä itse Juha Kareksen oppiin ja Jennalle kiitos, kun viitsi lähteä kuunteluoppilaaksi ja kuvaamaan!

1 kommentti:

  1. Kiitos upeasta koosteesta!!
    Hyviä kuvia ja asiat tiiviisti esillä. Wau <3
    Terv. Mari Marttila, Merikarvian Koirapoppoo Ry

    VastaaPoista