perjantai 9. elokuuta 2013

Juoksuttaako ?


Narttukoirasi vain makaa kotona, ei tee mieli leikkiä ja ruokakaan ei maistu, ihan niin kuin sitä masentaisi. Menette pihalle lenkille, tuleehan siitä parempi mieli! Kokoajan ja joka paikkaan täytyisi merkkailla, pissa oikein sihdataan jalkaa nostamalla juuri tuon tietyn lehden päälle ja sitten vähän ruovitaan maata. Koirasi on kuin magneetti, joka vetää kaikki lähitienoon urokset puoleensa, kokoajan saa olla varuillaan että mistä juoksee naapurin Musti, joka on karannut kotoaan aidan raosta oman narttusi sulotuoksujen perään (vaikka Mustikaan ei normaalisti karkaa kotipihasta). Muut nartuthan ovat sitten pahinta myrkkyä, vihamiehiä, joille jokaiselle täytyy vähintään antaa paha katse, jos vaikka pikkaisen murahtaisikin ja joillekkin vähän enemmän. Olisi kiva lähteä kentälle treenailemaan! Mutta ei, toiset koirat vaan sekoaa ja muitten treeneistä ei tule mitään. Eipä siinä, narttuasikin vain kiinnostaisi haistella maata ja merkkailla pitkin kenttää. Palaat takaisin kotiin ja huomaat että lattialla on taas pieni veriläiskä, onneksi koirasi osaa pitää itsensä ja lattiat puhtaina joten narttu nuolee lattian ja sen jälkeen itsensä puhtaaksi. Se vielä puuttuisi jos joutuisi niitä noloja housuja käyttämään! Mutta sekin tulee vastaan jos lähdette kyläilemään johonkin, silloin housut on laitettava, eihän vieraissa kehtaa sutata paikkoja.

Näin meillä! Aina siis puolen vuoden välein ja tietenkin aina juhannuksena ja jouluna.

Narttukoira saavuttaa sukukypsyyden noin 6-10 kk ikäisenä, mutta rotujen välillä on suuriakin eroja. Pienemmillä koirilla ensimmäiset juoksut alkavat suuria koiria aikaisemmin.
Nartun juoksuaika kestää noin kolme viikkoa ja niiden väli on yleensä 6-8 kk.
Nartun kiima (juoksut) on jaettavissa eri vaiheisiin; esikiimaan, kiimaan, jälkikiimaan ja kiimattomaan aikaan.
Ensimmäisiä merkkejä alkavasta juoksuajasta on lisääntynyt virtsaamisen tarve ja kasvava kiinnostus muiden koirien jättämiin hajuihin.

Esikiima (proestrus) kestää n. 9 vrk (vaihtelee 3-17 vrk). Emättimestä saattaa tulla veristä vuotoa ja ulkosynnyttimet ovat turvonneet. Verisen vuodon määrä vaihtelee yksilöittäin ja varsinkaan pieniltä koirilta sitä ei välttämättä tule ollenkaan.
Uroskoirat kiinnostuvat nartusta jo esikiiman aikana, mutta narttu ei anna uroksen astua itseään.

Kodin pystyy pitämään siistinä erilaisilla narttusuojilla, mutta esimerkiksi Lunalla ei ole tarvetta pitää suojaa kotona. Tiputus on niin vähäistä ja Luna siivoaa yleensä omat jälkensä jos tippa tai pari tippuu lattialle. Mutta tiedän myös pari tapausta, joissa isolla nartulla on pakko pitää juoksupöksyjä, sillä veriläiskiä lentelee jopa tapeteille asti.

Kiima (estrus)
Narttu antaa uroksen astua itsensä vain varsinaisen kiiman aikana. Kun narttukoira halutaan kantavaksi, kiiman vaihe voidaan todeta etukäteen tehtävin testein. Kun nartulla on ns. tärpit, se mm. kääntää häntänsä sivuun uroskoiralle ja tämä on helppo huomata. Verinäytteestä mitataan progesteronihormonin määrä tai koiralta otetaan irtosolunäyte emättimestä. Näitä testejä tekee eläinlääkäri.
Varsinainen kiima-aika kestää yleensä n. 9 vrk (vaihtelee 3-21 vrk)
Ulkoisten synnyttimien turvotus vähenee ja erite vaalenee.

Muista että kiimaista narttua ei kannata jättää yksin pihaan tai minnekään, missä se voi joutua tekemisiin uroskoirien kanssa, näin ei pääse tapahtumaan ei-toivottua astumista.

Jälkikiima (metestrus)
Kestää n. 60 vrk. Astutetuilla nartuilla se päättyy synnytykseen, mutta narttukoirilla, jotka eivät ole olleet kantavina, saattaa esiintyä valeraskauden oireita. Valeraskauteen kuuluu mm. korostunut hoivakäyttäytyminen, ”pentujen” suojelu, nisien turpoaminen ja maidon eritys. Lunalla valeraskauteen kuuluu myös pesän rakentaminen ja ruuan piilottaminen, ruoka ei myöskään maistu. Jos koiralla on leluja saatavilla, kannattaa ne nostaa piiloon, jotta hoivakäyttäytymistä ei vahvistettaisi. Anna koiralle muuta ajateltavaa esimerkiksi kunnon metsälenkin merkeissä ja muutenkin ulkoilun lisäämisellä.

Kiimaton aika (anestrus) alkaa jälkikiiman jälkeen ja kestää seuraavan esikiiman alkuun. Tuona aikana narttukoira ei anna astua itseään.

Muista että juoksuista narttua ei tulisi viedä koirapuistoon ! Näin vältytään ikäviltä välikohtauksilta uroskoirien välillä. :)

Pablo ja Luna

Onneksi meillä on jo juoksut ohi ja voi vielä nauttia kesän riennoista!

Lämmintä loppukesää toivottelee Priska ja Luna!

PS. Muistakaahan että syksyllä alkaa vielä uusia kursseja :)


(Lähteet faktaan Lemmikille.com artikkelista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti